Allmän Idrott

Allmän idrott eller som det numera heter, Fri idrott, introducerades 1910 av Gunnar Thunberg. Då arrangerades också den första idrottstävlingen i femkamp och man tävlade om en pokal uppsatt av Surahammars Bruks disponent Öhman. Pokalen vanns 3 gånger och därmed för alltid av Emanuel Pettersson.

När sedan IF Svea ombildades 1911 till Surahammars IF så var Allmän Idrott, förutom Fotboll det enda som stod på föreningens program. Några övriga resultat från dessa år har tyvärr ej bevarats. Hoppar vi sedan fram till 1916, två år efter ombildandet av Surahammars IF, så arrangerade den nuvarande föreningen sin första tävling i Allmän Idrott.

Den 24 april 1916 tävlades det i Terränglöpning c:a 3000 meter och segrare blev Einar Pettersson. Den Allmänna idrotten hamnade sedan i skuggan av fotbollen som var föreningens idrott nummer 1 under många decennium. Men 1933 så fick Surahammar celebert besök av en Amerikansk Fri idrotts trupp som höll uppvisningar på Surahammars IP och även året efter, 1934, gästade även Amerikanerna Surahammar. Det året hölls riktiga tävlingar och Surahammar var den enda orten i Västmanland som Jänkarna tävlade på. Anledningen till dessa idrottscelebriteters besök var att en gammal Surig, Gerhard Rooth var färdledare för dessa idrottstrupper. Men 1935 fick man inte besöka Surahammar, som då ansågs för litet för sådana här internationella tävlingar.

Efter besöken av dessa idrottsnoblesser fick fri idrotten ett uppsving och 1935 vanns det första DM tecknet i Friidrott av Magnus Gustavsson som hoppade 1,76 i höjd. Tyvärr så började intresset för den allmänna idrotten att sina och idrottsutövarna sökte sig till andra föreningar. Det gjordes dock några försök i slutet av 60-talet att återuppliva sektionen igen. Men det lyckades inte och fri idrotten avfördes från föreningens program.

Uppdaterad: 31 DEC 2011 13:19 Skribent: Staffan Hesselbäck