Bandy

Bandyn startade lite trevande omkring 1925. Men det gjordes försök redan 1912 att införa bandyspelet i Surahammar. Men som sagt var det blev ingen succé precis. Flyttar vi fram oss till 1931 så stod Sura som segrare i Distriktsserien och blev uppflyttade till div. II nordöstra, där man kom att till höra topplagen. 1933 var man hårsmånen ifrån att gå till Allsvenskan, men stupade på sämre målkvot än IF Vesta. 1937 kom bandylaget på 4:e plats i serien och blev nedflyttade till Distriktsserien igen. Då tyckte styrelsen att det fick vara nog med bandy och lade helt sonika ned bandysektionen. Men bandyn fortlevde i Surahammars AIF och Surahammars SK dit många av SIF:s bandyspelare gick, förutom Folke Berg som provade på bandy i Västerås IK säsongen 37-38. 1943 ansåg man det befogat att ta upp bandyn igen och laget placerades i Västmanlands Distriktsserie. 1945 gick man åter igen upp i tvåan och 1949 stod man som segrare i div. II. I det följande kvalet fick man se sig slagna av Sundbybergs IK med 2-1 i en hård och rafflande match. Arne Holmgren skrev in sig i historieböckerna som den ende målskytten i ett Allsvenskt bandy kval. Seriesegern upprepades våren 1950 och den här gången fick man kvala mot Åtvidabergs BK. Nu blev det inte lika jämnt utan Åtvid vann med klara 4-0. Sedan följde en mellan säsong och man ramlade ned i div. III, som man omgående vann. Efter några år i div. II beslutade man sig år 1959 för att återigen lägga bandyklubborna i malpåse. Då hade man spelat samtliga hemmamatcher på bortaplan dom senaste 2 säsongerna!

Uppdaterad: 11 APR 2010 03:19 Skribent: Staffan Hesselbäck