Fotboll

Fotbollen var den idrott som bedrevs bland de första idrotterna i Surahammar. När Surahammars IF ombildats vid ett extra möte den 4 juni 1914 togs det nya grepp i föreningen, nu fick bara de som betalade medlemsavgift vara med när det var dags att spela match. Tidigare så hade betalningsmoralen varit dålig bland fotbollsspelarna. Den 5 juli 1914 arrangerades den första fotbollsmatchen i ”Nya Surahammars IF:s” regi, motståndare var Skultuna IS. Något resultat från den matchen har ej hittats trots stora efterforskningar. På hösten 1915 spelades den första seriematchen i fotboll. SIF deltog då i den s.k. Östra Serien och man slog i debuten tillbaka Sörstafors med 2-1. Men det var den enda vinsten detta år. Men framgångarna skulle komma och både säsongerna 1917-18 och 1918-19 segrade SIF i den Östra Serien.

1919 lades den ner och samma år bildades på ett möte i Skultuna Västmanlands Bruksring och 1920 startades också en fotbollsserie. I nämnda serie spelade SIF till våren 1926, då man äntligen lyckades vinna densamma. Hösten 1926 gjorde Surahammars IF debut i den Mellansvenska serien och när så division 2 serierna bildades 1928 kvalificerade Sura sig dit. Den 5 augusti 1928 spelade Surahammars IF sin första division 2 match på bortaplan mot Hammarby IF, vinst med 2-1. Målskyttar var Nils Rehnberg och Gustav Juhlin.

I 25 säsonger skulle Surahammars IF tillhöra den näst högsta serien med den största säsongen 1945-46 då man stod som segrare i division 2 norra och fick kvala mot Örebro SK i tre stenhårda matcher, med avgörande på Råsunda inför 16117 åskådare. Tyvärr så drog Örebroarna längsta strået då också. Den 26 maj 1946 spelades den första kvalmatchen på Eyravallen i Örebro. ÖSK vann med 2-0 inför 8601 personer. Returmötet i Surahammar den 2 juni vanns av SIF med 3-0 inför en rekordpublik på, ja hur många var det nu. I klubbens egna notiser står det 5200, i tidningsklippen 6400. Men någonstans över 7000 personer var det troligtvis. Den 10 juni var det dags för avgörandet på Råsunda och då segrade ÖSK med 2-1. SIF hade sedan chansen 1950 att gå upp i Allsvenskan, men även då satte Örebro krokben för Suringarna, med en 0-2 förlust i bagaget fick man återvända hem och efter den säsongen ramlade laget nästan rakt igenom seriesystemet för att stanna upp i division 4 och vända tillbaka till näst högsta serien igen 1956.

Men 1958 åkte man ur den s.k. marathonserien och lyckades inte återvända till sådana sportsliga höjder igen. 1965 spelade man en säsong i division 3, men efter det åkte man långt nedåt i seriesystemet och landade till slut i division 5. Efter några år i källaren så lyckades man ta sig upp till division 4 under några år, men därefter så ramlade laget ända ner i division 6. En division som man också höll på att ramla ur. 1989 bröt sig fotbollsektionen ur Surahammars IF och bildade Surahammars FK.

Uppdaterad: 31 DEC 2011 13:13 Skribent: Staffan Hesselbäck