Ishockey

Ishockeyn upptogs på programmet av en till orten inflyttade bandyspelare, Gustav Ludvigsson. 1937 började ishockeyn på allvar här i distriktet. Och den 16 januari 1938 spelades den första ishockeymatchen i Surahammar. Det var Södertälje SK som var på turné med sitt A och B-lag. Man spelade en uppvisningsmatch i Köping och en i Surahammar. Matchen i Sura spelades i regnväder och SSK A vann efter 2 perioder med 5-0 mot SSK B. I den tredjeperioden ställde Surahammars IF för första gången upp med ett ishockeylag och fick då spela mot SSK B. 0-0 slutade den perioden. Den 22 januari 1938 spelade Surahammars IF sin första seriematch någonsin. Motståndare var Västerås SK som var ofina nog att vinna matchen med 1-0 inför 167 personer på Surahammars IP. Surahammar tillhörde hela tiden toppskiktet i distriktet och 1944 vann man för första gången serien och fick då kvala mot IK Skuru. Tyvärr så förlorades den matchen och någon uppflyttning skulle då inte bli aktuell. Men under sommaren bestämdes det på Svenska Ishockeyförbundets årsmöte att man skulle utöka den högsta serien med en norr och en södergrupp. Samtliga kvallag blev då uppflyttade och nyårsaftonen 1944 small det rejält då Sura debuterade på bortaplan mot Karlbergs BK, 1-11 slutade matchen efter att Gustav Fernkvist lyckats spräcka Karlbergs nolla och var därmed Suras förste målskytt i högsta serien. Behöver vi tala om att sejouren bara blev en säsong. Men 1948 var det dags igen och Sura fick nu kvala mot Djurgårdens IF, där man fick se sig slagna med 0-10. Men man fick ytterligare en chans och fick då möta IFK Norrköping i Norrköping, där man segrade efter en hård match med 7-6. Efter ytterligare degradering fick man återigen chansen att spela division 1 hockey säsongen 1952 och då höll man sig kvar i högsta serien till 1954 då man ramlade ur igen. 1971 gick man upp i högsta serien senast och har därefter hållit sig i den näst högsta serien under många år. 1993 var krisen stor i föreningen och den sista sektionen lämnade Surahammars IF som då ombildades till specialförening med endast ishockey på programmet. Ekonomin var körd i botten och några entusiaster tog vid och lyckades att vända på det negativa ekonomiska resultatet. Det gick till och med så bra att laget lyckades kvala upp till den näst högsta divisionen igen våren 1994 och 1996 spelade man i Allsvenskan. 1999 ramlade man ur division 1 ner i division 1. Hur hänger det ihop, jo man gjorde om seriesystemet och permanentade allsvenskan i en söder och norr division. Där befinner vi oss nu 2004 jubileumsåret och det 90-e i föreningens historia.

Uppdaterad: 11 APR 2010 03:10 Skribent: Staffan Hesselbäck