Hoppa till sidans innehåll

Succévåren gav Mähler extra arbetsro och en ännu bättre spelartrupp

18 AUG 2021 19:59
Säsongen 2020/21 blev en stor sportslig framgång för Surahammars IF. Laget visade upp en bredd och en spets bättre än på många år. Nu har sportchefen Jörgen Mähler snickrat ihop ett nytt lagbygge, redo att ta föreningen mot nya mål.
  • Uppdaterad: 18 AUG 2021 19:59

Efter en lång plågsam prövning med år av uteblivna resultat och återkommande kvalspel så fick Surahammars IF äntligen till det under säsongen som gick. Efter en ”traditionsenligt” tung höst och ett tränarbyte runt jul (Sebastian Varjomaa ersatte Patrik Juhlin) så föll plötsligt alla bitar på plats. Laget radade upp segrar och såväl målvaktsspel som försvarsspel var stabilare än på mycket länge. När laget sen också fick den offensiva spetsen att leverera så var föreningen för första gången sedan 90-talet närmare Play Off än negativt kval. 

Den lyckade säsongen innebar att föreningen säkrade nytt kontrakt betydligt tidigare än vanligt och det gav sportchefen Jörgen Mähler lite extra arbetsro och bra möjligheter att tidigt sondera terrängen av spelare som kan lyfta Surahammars IF till nästa nivå. Surahammar var faktiskt det lag i hela Hockeyettan som först blev klara med lagbygget inför 2021/22. 

När vi träffar sportchefen Jörgen Mähler har arbetet med lagbygget sedan ett par månader ersatts av ett annat, minst lika viktigt arbete. Nämligen att i efterdyningarna till fjolårets fina prestation locka in nya partners som kan stärka föreningen ekonomiskt på resan framåt.
 

Vad har förra säsongens fina avslutning betytt för dig och föreningen?

- Jättemycket. Framför allt gav det många av oss en jäkligt skön känsla i kroppen. Man blev lite gladare, lite lättare, lite stoltare. Men de sportsliga framgångarna och det säkrade kontraktet gav oss inte bara en trygghet inför kommande säsong och lite lättare luft att andas. Vi kunde nu också höja kravbilden när vi skulle bygga förutsättningarna inför säsongen som väntar.


Vad menar du då?

- För att vi i Surahammars IF ska kunna ta nästa steg så måste kraven öka. Inte bara på spelarna, utan på hela föreningen, ledare, styrelse. Vi måste våga ställa krav på varandra och bli mer professionella. Höja värdet i produkten Surahammars IF. Ser man till mitt arbete med truppen så kunde jag nu äntligen, på ett helt annat sätt än tidigare nå fram till spelare vi verkligen ville ha.

- Tidigare så har vi varit i en situation där vi på grund av våra resultat, och en begränsad ekonomi inte kunnat ställa så mycket krav. Vi har ibland fått lov att ta det som erbjudits. Lite det som blivit över när andra lag valt sina önskespelare. Att nu, med stöd av den produkt vi visade upp under våren kunna attrahera och värva spelare som tidigare inte varit intresserade av oss i Surahammars IF är en väldigt skön känsla.
 

Vad är det då för spelare som ni siktat in er på?

- Dels flera av de duktiga killar som var med och utgjorde stommen i laget under fjolåret. Killar som med sitt spel och sin inställning hade en stor del i både framgången och den vinnarmentalitet som byggdes upp under våren. När vi sen tittar på de nya spelare som vi hämtat in utifrån så är det några viktiga egenskaper som jag velat se och som ska gå som en röd tråd i hela truppen.

- Spelarna ska ha en gedigen erfarenhet från Hockeyettan. Rutinen från den här nivån är jätteviktig. De ska vara ambitiösa och träningsvilliga och sen det kanske viktigaste av allt, de ska vara laglojala. Ska vi som lag kunna ta nästa steg så måste alla förstå sin roll och köpa sin uppgift och det är sådana killar jag valt att kontraktera.
 

Är truppen helt klar som du ser det?

- Ja det skulle jag säga. I dagsläget letar jag i alla fall inte aktivt efter flera spelare. Sen vet man att det på den här nivån kan hända saker som gör att läget förändras. Vi får se vad som händer men just nu känner jag mig både nöjd och trygg med det lag vi fått ihop. Nu är det upp till killarna att visa vad de kan och vill med sin hockey. Kravbilden försvinner ju inte bara för att kontraktet är underskrivet.

Vad är det då med truppen, förutom spelarnas inställning till uppgiften som du gillar?

- Det finns en spetskvalitet i både försvaret och anfallet som jag tror kan bli vägvinnande. Vi har fått in duktiga killar med vinnarskallar och näsa för mål. Vi har två starka målvakter. Vi har ett försvar under ledning av David Lidström som med sina kvaliteter har förmågan att hålla motståndarna på rätt sida blålinjen. Jag är övertygad om att vi kommer bli ruggigt jobbiga att möta i vinter.

Efter fjolårets succé så är det många där hemma som kanske höjt förväntningarna på laget. Vad tänker du kring de sportsliga ambitionerna?

- Sportsligt så måste Allettan vara en ambition. Att hela tiden rikta in sig på att undvika kval är tråkigt och fel väg om man vill få föreningen att växa. Jag har en bra känsla och tittar jag på den trupp vi har att tillgå så ser jag Allettan som fullt möjlig. Det har skapats en känsla kring laget som i sig kan leda oss framåt. Men förra säsongen var då. Nu kommer en ny säsong och då är det upp till bevis, men känslan är bra och jag tror stenhårt på laget.

Vi har ju pratat en del om fjolårets spelmässiga succé. Vad säger du till dom som menar att Suras framgångar under våren helt och hållet berodde på kanadensarna i laget?

- Det är klart att det med facit i hand blev en jäkla lyckträff. Det var ju lite av en chansning när vi tog hit unga, talangfulla men lite oprövade killar. Jack Thompson, Blake Murray, Ethan Cardwell och Blake Luscombe hade så klart alla en stor del i framgången under våren. Men det man inte får glömma bort är den injektion vi fick från de här killarna.

- En injektion som gav energi till hela laget och som fick alla att höja sig. Tränarsidan, målvakterna, övriga spelare. Ja, alla i och kring A-laget höjde sig flera nivåer och när vi fick en bra känsla i truppen med flera bra matcher efter varandra så fylldes hela gruppen med kraft som gav ytterligare framgång.

- Det är lätt att man kanske fastnar vid de som syns i protokollet, men det är ofta i försvarszon som man vinner matcherna och skapar förutsättningar i anfallsspelet. Vi hade bra målvakter och ett bra försvarsspel som gjorde oss starka över hela banan. Sen att det finns dom som vill förminska lagets prestation med hänvisning till kanadensarnas betydelse förstår jag inte. Alla i ett lag är viktiga för slutprodukten och i alla lag oavsett serie så värvas det spelare inför varje säsong med förhoppningen att det ska slå väl ut.

- Förra säsongen blev med anledning av pandemin en väldigt speciell säsong där det plötsligt fanns många spelare tillgängliga, både i och utanför Sverige. Det är inte många lag som inte använde lån under fjolårssäsongen. Vi använde de här killarna och det blev väldigt lyckat.

Surahammars IF går på is fredagen den 27:e augusti och har sen sex träningsmatcher under september månad innan Hockeyettan Västra drar igång med hemmapremiär i Surahallen söndagen den 3/10 klockan 16.00 då Surahammar tar emot Borlänge HF.

Surahammars IF:s träningsmatcher – hösten 2021

4/9 Vallentuna-Surahammars IF (b)
5/9 Surahammars IF-Västerås IK J20 (h)
10/9 Köping HC-Surahammars IF (b)
12/9 Surahammars IF-Hanvikens SK (h)
18/9 Surahammars IF-Vallentuna (h)
26/9 Hanvikens SK-Surahammars IF (b)

Nyförvärv i truppen 2021/22
David Otter (mv)
Marcus Ekholm Rosén (mv)
Jesper Svadäng (b)
Sebastian Tellström Jovicic (b)
Mattias Eklund (b)
Hugo Koskela (f)
William Otter (f)
Lukas Henze (f)
Lukas Söderlund (c)
Adam Karlsson (f)
Lukas Zukauskas (f)

Ny huvudtränare: Thomas Maikkula
Assisterande tränare: Kevin Lidström

Skribent: Mattias Forsberg
E-post: This is a mailto link

Våra Leverantörer

Bauer

N10 Sport

Brages

Skylt & Neon

Huvudpartners

Hygienteknik

ICA Maxi Erikslund

Lantz

Revisionsbyrån Hallstahammar

Stena Recycling

Sura Bygg &  Platt

 Surahammars Elaffär

Postadress:
Surahammars IF - Ishockey
Box 38
73521 Surahammar

Besöksadress:
Idrottsvägen 2
73591 Surahammar

Kontakt:
Tel: 022031022
E-post: surahockey@outlook.c...

SISU_Webb_Banner_170X170_samverkangames_online_v4

Per Bäckman kopiera
Facebook

Instagram

Twitter

YouTube

ATG HOCKEYETTAN

Ligasponsorer

Impleo

Staylive

Best Western