Hoppa till sidans innehåll

Tränare Maikkula optimistisk inför premiären i helgen

04 SEP 2021 00:40
Under lördagen möter Surahammar höstens första motstånd när man tar sig an Vallentuna på bortais. Vi besökte fredagsträningen och fick ett snack med tränaren Thomas Maikkula om träningsmatchandet som väntar och intrycken under försäsongen.
  • Uppdaterad: 04 SEP 2021 00:40

I ett litet kontorsutrymme under sittplatsläktaren i Surahallen sitter Surahammars nye tränare Thomas Maikkula tillsammans med målvaktstränaren Anders Hägg och pratar om detaljer i målvaktsspelet.

I korridoren utanför passerar a-lagsspelarna på rad. Vissa välbekanta, andra helt obekanta. Bröderna Otter, Svadäng från Malung, Henze från Västerås. Namn och utseenden flyter ihop för mig. Det är till stora delar ett nytt lag som rör sig i korridorerna, killar som ska få Surahammar att rida vidare på framgångsvågen från i våras och ta klubben mot nya mål på en högre nivå.

Det har gått en dryg vecka sedan laget sågs för första gången, och efter ett tiotal träningar så är det nu dags för coacherna att försöka formera laget och hitta de spelmässiga nycklar som ska skörda framgång i vinter. Träningsmatch mot Vallentuna under lördagen och möte med Västerås IK J20 väntar hemma i Surahallen på söndag eftermiddag, och det var en samlad men samtidigt förväntansfull Thomas Maikkula som vi träffade innan fredagens träning.

- Ja det här ska bli väldigt kul och intressant. Nu är vi igång på riktigt och nu ska vi få testa vad vi går för. Man vet ju inte alls var vi står innan vi får testas i matchsituationer och därför är det viktigt att vi alla är fullt fokuserade och sätter en nivå direkt. Seriematch eller träningsmatch spelar ingen roll. Vi ska gå ut för att vinna varje match.


Nu har ni varit på is vid ett tiotal tillfällen senaste veckorna, vad tycker du som tränare om det du har fått se så här långt?

- Jag gillar det. Det är bra fart på isen och det finns en tydlighet hos killarna. De visar att de vill något, att de vill framåt, att de vill utvecklas. Det är kamp i varje övning och de har redan börjat ställa krav på varandra. Man märker att det blir lite småtjurigt när någon inte riktigt gör sitt jobb eller slarvar med en passning trots att det ”bara” är träning. Det är positivt för då finns hungern och viljan där, en hunger som för oss framåt och som gör oss starkare som grupp.

maikkula3.jpg


Thomas Maikkula har en lång hockeykarriär bakom sig. Först som spelare på division 1-nivå under 80 och 90-talet. Sen som tränare för både barn och juniorer. Han har även tränat Västmanland i TV-pucken, haft en del instruktörsuppdrag åt förbundet och tränat Köping, Arboga och Surahammar på seniornivå. Med andra ord så har Surahammars nya tränare en hel del med sig i bagaget.

Frågan är ju då hur all den erfarenheten format hans syn på en framgångsrik ishockey? Vilken typ av hockey vill han att Surahammar ska bjuda publiken och motståndarna på i vinter?

- Jag vill se en fartfylld hockey med bra och tempostark skridskoåkning och ett distinkt och bra passningsspel. En noggrannhet i varje situation där vi med tydlighet och ramar skapar bra förutsättningar för varandra. Vi gör det här tillsammans. Det är ett lagspel. Alla är lika viktiga och alla har samma ansvar för helheten.

- Samtidigt som vi ska jobba för att hitta en trygghet i spelet så måste vi låta den individuella skickligheten få komma fram. Det är ju det som är utmaningen. Att hitta balansen mellan stabilt försvar och frejdigt anfallsspel. Det får inte bli hawaii-hockey av alltihopa för då orkar man inte leverera över 60 minuter.

Vad tror du då om matcherna som väntar i helgen?

- Jag vet inte riktigt vad jag ska tro. Jag hoppas som sagt att vi kan gå in med en bra attityd och sätta nivån direkt och göra två riktigt bra matcher. Samtidigt måste man vara medveten om att vi är i början av det arbete som ska vara klart till seriestart. Vi har tränat på bra och nu är det upp till killarna att visa vad de kan och vad de vill där ute på isen.

Vi hoppas på två roliga och bra träningsmatcher och önskar Thomas, Kevin (Lidström, ass coach) och killarna i laget stort lycka till i helgen.

Matchen mot Vallentuna går tyvärr inte att se via nätet. Söndagens hemmamatch mot Västerås IK kan ni däremot se både live på plats i Surahallen och via nätet och vår livestream. Välkomna! Matchen på söndag börjar 16.00, TV-sändningen strax innan och den hittar ni på:

www.live.hockeyettan.se

Skribent: Mattias Forsberg
E-post: This is a mailto link

Våra Leverantörer

Bauer

N10 Sport

Brages

Skylt & Neon

Huvudpartners

Hygienteknik

ICA Maxi Erikslund

Lantz

Revisionsbyrån Hallstahammar

Stena Recycling

Sura Bygg &  Platt

 Surahammars Elaffär

Postadress:
Surahammars IF - Ishockey
Box 38
73521 Surahammar

Besöksadress:
Idrottsvägen 2
73591 Surahammar

Kontakt:
Tel: 022031022
E-post: surahockey@outlook.c...

SISU_Webb_Banner_170X170_samverkangames_online_v4

Per Bäckman kopiera
Facebook

Instagram

Twitter

YouTube

ATG HOCKEYETTAN

Ligasponsorer

Impleo

Staylive

Best Western