En lirare har hängt upp rören

23 AUG 2021 09:57
Vi har nåtts av att Sune Johansson avlididit den 10 juli. Sune som föddes i Sura 1931, spelade ishockey i Surahammars IF:s A-lag mellan 1949 och 1959, dock med en säsong i Västerås IK (56/57).
  • Uppdaterad: 23 AUG 2021 09:57

Han spelade inte bara ishockey i Surahammars IF, utan han spelade även bandy och fotboll. Men ishockeyn tog överhanden och där spelade han i högsta serien fem säsonger, fyra i Sura och en i Västerås. Sune var notorisk målskytt i Sura, spelade högerforward i en kedja bestående av Anders Henningsson som center och Egon Persson som vänsterforward. Säsongen 54-55 gick Egon Persson till IK Westmannia och ersättaren i Suras b-kedja blev ingen mindre än Ronald ”Collman” Pettersson. Den formationen öste in mål i serien, 47 mål producerade den här B-kedjan, mer än hälften av Suras 82 mål i serien. Sune gjorde 14 mål, Henningsson 8 och Collman 23!

Säsongen efter försvann ju Collman till Södertälje, men Egon Persson kom tillbaka till Sura och man återbildade B.kedjan igen. Sura rasade ur divison 1 våren 1956 och säsongen efter 56-57, gick Sune över till Västerås IK, med följde också brodern Östen. Men det blev bara en säsong i VIK för Sune, hösten 1957 var han tillbaka i Sura som återigen gått upp i högsta serien igen. Våren 1958, var Sune med i Västmanlands Lanskapslag som mötte Kanadas VM lag (Withby Dunlops) på Rocklunda den 22 februari. Kanadensarna körde över Västmanlands laget med 17-0 och fortsatte sen till Olslo där man vann VM-guld. Sura åkte ur högsta serien 1958 och Sune spelade en säsong till i Sura, då ramlade laget ur division 2 också. Efter det lade Sune rören på hyllan. Han spelade 88 matcher för Sura och gjorde 52 mål och 3 assist, 6 matcher i Lansskapslaget. Dessutom 14 matcher och 1 mål för VIK. Han vann också DM 4 gånger, var med i laget som vann Suras första Ishockey DM 1950, samma år vann han också Junior DM för Sura också.

Han flyttade sen från Sura och sina sista år bodde han utanför Lund.

Våra tankar går till Sunes familj.

Skribent: Staffan Hesselbäck